Mountainbike

I skogen på Billingens fritidsområde finns det speciella spår för dig som kör mountainbike.

Moutainbikespåren ligger utplacerade kring de ordinarie motionsspåren. Det är uppskyltat var du får och inte får cykla, vänligen respektera detta. Spåren börjar vanligtvis i anslutning till en cykelportal på skidstadion, men nu under vårt byggprojekt startar det tillfälliga cykelspåret vid stora parkeringen. Vid stora parkeringen/infotavlan finns också en cykelstation med verktyg och pump samt en teknikbana för cykel. 

Tänk på att:

  • Använd hjälm   
  • Visa hänsyn för varandra   
  • Följ anvisad åkriktning   
  • All cykling sker på egen risk
  • Cykling är endast tillåtet på markerade cykelspår!

 

De olika spåren:


Vitt spår 1 km
 Lätt, börjar vid stadion
Lämpligt mtb-spår för hela familjen, relativt flackt. Mest en grusad stig, men en del rötter. Några uppbyggda kurvor och några mindre hopp/dropp finns längs spåret. Det går att cykla på alla typer av cyklar! 


Gröna milen / Hellnermilen 
Lätt

Gröna milen är ett av de ordinarie motionsspåren där cykling är tillåten under tiden då Billingeprojektet  pågår. Gröna milen är ett platt, uppgrusat milspår. Cykling ska ske i motsatt riktning än den ordinarie dragningen. Observera att de som springer eller går har företräde.

Tillfälligt spår 6 km (+2,4 km) Medelsvår, börjar vid hörnet av stora parkeringen

Start via Billingeleden söderut. Sedan delar av röda spåret, lila milen, blå
spåret och avslut via gångstigen öster om sjön till vita spåret och stadion. Finns en extra slinga uppmärkt ner mot Cementa på 2,4 km.

Grönt spår 5,3 km Svår-Medelsvår 
Tillfälligt avstängd maj-okt 

För dig som har vana att cykla mtb. Spåret går mest på mindre stigar med en hel del rötter och stenar. Spåret går nedför Billingens södra sida och det finns både en teknisk nedförsbacke och en kraftigare teknisk stigning. Lämplig cykel: mtb med kraftigare mtb-däck och mtb-utväxling. Cykeln behöver dessutom ha bromsar fram och bak.

Blått spår 6,3 km Svår-Medelsvår  
Tillfälligt avstängd maj-okt
För dig som har vana att cykla mtb. Spåret innehåller en teknisk nedförsbacke   och en längre teknisk stigning. Längs spåret finns en hel del rötter och   stenar. Lämplig cykel: mtb med kraftigare mtb-däck och mtb-utväxling. Cykeln behöver dessutom ha bromsar fram och bak.


Rött spår 10 km
 
Svår-Medelsvår
Tillfälligt avstängd maj-okt

Röda spåret   är det mest varierade av samtliga spår och innehåller både mycket tekniska nedfarter och stigningar. Spåret innehåller en hel del rötter och stenar. På Billingens sydsluttning ned mot Våmbsdalen, går spåret genom ängsmarker, där stigarna har hög flow karaktär. Lämplig cykel mtb med kraftigare mtb-däck och mtb-utväxling. Cykeln behöver dessutom ha bromsar fram och bak.

Lila milen / Jansson 10:an Medelsvår 
Tillfälligt avstängd maj-okt

Lila milen är ett av de ordinarie motionsspåren där cykling är tillåten. Ett starkt  kuperat och uppgrusat milspår. Vissa sträckor är mer terrängliknande. Observera att de som springer eller går har företräde.

Svart spår 7 km, Föreningsspår Svårt
Det svarta mtb spåret är för dig som är tävlingscyklist eller har en mycket hög teknisk mtb förmåga. Spåret innehåller både mycket tekniska nedfarter och mycket  tekniska stigningar. Spåret är starkt kuperat med Strupen som avslutningsbacke. Spåret innehåller redan välkända tekniska partier som Berntbacken och Ättestupan. Lämplig cykel: mtb med mtb-utväxling, mtb-däck och skivbromsar både fram och bak.

 

Cykelspåren på Billingens fritidsområde har utvecklats mycket tack vare stora ideella insatser av Skövde Cykelklubb.